Tandpijn is een pijn in of rond een tand die veroorzaakt kan worden door:
- Tandbederf
- Afgebroken tand
- Tandbreuk
- Een beschadigde vulling
- Repetitieve bewegingen, zoals kauwgom of tandenknarsen
- Geïnfecteerd tandvlees
Symptomen van kiespijn kunnen zijn:
- Tandpijn die scherp, kloppend of constant kan zijn. Bij sommige mensen ontstaat de pijn alleen als er druk op de tand wordt uitgeoefend.
- Zwelling rond de tand
- Koorts of hoofdpijn
- Smerige afscheiding van de geïnfecteerde tand
Wanneer moet ik naar een tandarts over een tandpijn?
Ga dan zo snel mogelijk naar de tandarts wanneer een van het onderstaande bij jou van toepassing is:
- Je hebt kiespijn die langer dan 1 of 2 dagen duurt
- Je kiespijn is ernstig.
- Je hebt koorts, oorpijn, of pijn bij het wijd openen van je mond
Een goede identificatie en behandeling van tandheelkundige infecties is belangrijk om de verspreiding naar andere delen van het gezicht en de schedel en mogelijk zelfs naar de bloedbaan te voorkomen.
Wat gebeurt er als ik naar de tandarts ga voor tandpijn?
Om je kiespijn te behandelen, zal je tandarts eerst je medische geschiedenis opvragen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Hij of zij zal je vragen stellen over de pijn, zoals wanneer de pijn begon, hoe ernstig die is, waar de pijn zich bevindt, wat de pijn erger maakt en wat de pijn beter maakt. Je tandarts zal je mond, tanden, tandvlees, kaken, tong, keel, sinussen, oren, neus en nek onderzoeken. Er kunnen röntgenfoto’s worden gemaakt en andere onderzoeken worden uitgevoerd, afhankelijk van wat je tandarts vermoedt dat je tandpijn veroorzaakt.
Welke behandelingen zijn beschikbaar voor tandpijn?
De behandeling van kiespijn is afhankelijk van de oorzaak. Als een gaatje de oorzaak is van de kiespijn, zal je tandarts de gaatjes vullen of eventueel de tand eruit halen, indien nodig. Een wortelkanaal kan nodig zijn als de oorzaak van de kiespijn een infectie van de zenuw van de tand is. Bacteriën die zich in het inwendige van de tand hebben gewerkt, veroorzaken zo’n infectie. Bij koorts of zwelling van de kaak kan een antibioticum worden voorgeschreven.
Hoe kan tandpijn worden voorkomen?
Aangezien de meeste tandpijnen het gevolg zijn van tandbederf, kan het volgen van goede mondhygiëne praktijken tandpijn voorkomen. Goede mondhygiëne praktijken bestaan uit regelmatig poetsen met een fluoridehoudende tandpasta, één keer per dag flossen, één of twee keer per dag spoelen met een antiseptische mondspoeling en twee keer per jaar naar de tandarts gaan voor een professionele reiniging. Naast deze handelingen, eet je ook voedsel met een laag suikergehalte en vraag je je tandarts over afdichtingsmiddelen en fluoride toepassingen.